CAMPUS VTI, STEM- OMGEVING BIJ UITSTEK
Je bent als ouder uiteraard op zoek naar de beste opleiding voor je kind. Op de dag van vandaag speelt in die keuze STEM (Sciences – Technology – Engineering – Mathematics) vaak een doorslaggevende rol.
De scholengemeenschap Sint-Paulus speelt hier natuurlijk op in en wel met een school overstijgend STEM- team. Deze groep zal niet alleen de STEM- didactiek die in alle scholen van de scholengemeenschap al aanwezig is verder verfijnen, maar voor de eerste graad ook gezamenlijke STEM- projecten ontwikkelen.
Dit wil wellicht niet zeggen dat de vraag hoe een school voor wetenschap en techniek zoals het VTI concreet met STEM bezig is, daarmee beantwoord is.
STEM is een werkvorm
Je dochter of zoon heeft interesse voor techniek en technologie. Bovendien houdt je kind ervan om bijvoorbeeld met LEGO zelf ‘bouwsels’ uit te denken en te realiseren. Kort gezegd… jouw kind is een STEM-kind.
En dan ga je natuurlijk op zoek naar een STEM-school die minstens een aantal uur per week het vak STEM aanbiedt.
Wat blijkt? In de lessentabel van het VTI vind je die STEM niet terug! Wil dit zeggen dat leerlingen in het VTI van Waregem niet met STEM bezig zijn? Natuurlijk niet. Omdat er voor STEM geen leerplan bestaat, zeggen wij in het VTI -en bij uitbreiding in de hele scholengemeenschap - dat STEM geen vak is of studierichting, maar een werkvorm waarbij een leraar-coach leerlingen uitdaagt om een 'uit het leven gegrepen' (vaak technisch-technologisch) vraagstuk te analyseren en zelfstandig op te lossen.
En is een school voor wetenschap en techniek nu niet dé omgeving bij uitstek om die STEM- methodiek toe te passen?
VTI Waregem ademt STEM
Nog voor er van STEM zelfs nog maar sprake was, ademde het VTI van Waregem al STEM én de school doet dat nog altijd. Het is altijd al onze missie geweest om leerlingen uit te dagen om technische problemen op een zelfstandige manier aan te pakken. Bovendien voegen wij als TSO- en BSO-school een erg belangrijke dimensie aan STEM toe. STEM in VTI Waregem beperkt zich niet tot het ‘intellectueel uitdenken’, maar de leerling voert bij ons effectief ook uit wat hij/zij bedacht heeft. De school beschikt in al haar afdelingen immers over hoogtechnologische machines die elke STEM-vraag realiseerbaar maken.
De leerling wordt bij ons voortdurend getriggerd om het STEM-proces vorm te geven in een fysiek eindproduct. Leerlingen uit de 1e graad bijvoorbeeld ontwerpen en programmeren Legorobots en de iets oudere leerlingen bedenken en bouwen heuse drones; realisaties waarmee we met succes deelnemen aan bijvoorbeeld The First Lego League of de Robocontest, wedstrijden en competities met een hoog STEM-gehalte.
En dan hebben we het nog niet gehad over de geïntegreerde proeven. Elke laatstejaarsleerling bewijst met die geïntegreerde proef dat hij/zij het aankan om een project uit te denken waarin hij/zij door middel van procesmatige analyse en zelfstandig onderzoek komt tot een tastbaar eindproduct. STEM in zijn puurste vorm dus!
Wiskunde- wetenschappen en STEM
Nog eens… STEM staat bij ons niet in de lessentabel, maar de school ademt STEM en wel in al haar studierichtingen. Dat die adem echter vooral in Wiskunde Wetenschappen STEM voelbaar is, is de logica zelve.Inderdaad, Wiskunde - Wetenschappen - STEM is één van de weinige richtingen in het Vlaamse onderwijslandschap die de bijna perfecte combinatie maakt van de vier STEM- componenten. Techniek en technologie worden er in (kleine en grote) projecten gekoppeld aan wetenschappen en wiskunde. En engineering -probleemoplossend denken én bij ons ook doen- is het cement dat alles bindt. Op die manier worden deze leerlingen perfect voorbereid om na hun middelbaar met succes door te stromen naar het hoger onderwijs om daar een diploma industrieel en, ja hoor, zelfs burgerlijk ingenieur in de wacht te slepen.
Besluit
Ben je op zoek naar STEM- onderwijs dat kan putten uit een lange en dus kwaliteit garanderende traditie? Dan zit je voor de studiekeuze van dochter of zoon in campus VTI van Waregem supergoed !